Volgende week starten in Deqing, China, de wereldkampioenschappen kanopolo. In vier Klassen wordt om de wereldtitel gespeeld: Heren, Dames, Dames Onder 21 jaar en Heren Onder 21 jaar. Oranje is in drie van de vier klassen vertegenwoordigd. De kampioenschappen starten op 15 oktober en de finales worden in het weekend van 19 en 20 oktober gespeeld.

De Nederlandse Dames vertrekken vandaag, 9 oktober, al richting China om komend weekend op het toernooi van de Hangzhou Super Cup te spelen. Dit pre-WK toernooi is een ideale warming-up voor het WK: de top van de Heren- en Damesklasse spelen daar tegen elkaar ter promotie van de sport. De ICF kiest daarbij voor een aparte opzet qua speelsysteem om overlap met het WK te voorkomen.

Meer lezen over de Super Cup? Check New Canoe Polo format to make Super Cup exciting and unpredictable | ICF – Planet Canoe (canoeicf.com)

De Nederlandse Junioren teams, actief in zowel de Dames als Heren O21 klasse, spelen niet op de Super Cup en vliegen vrijdag naar China. Na de Super Cup zal op maandag en dinsdag de materiaalcontrole volgen voor het WK, waarna op dinsdag de Junioren klassen van start gaan. Senioren klassen beginnen op woensdag.

De Nederlandse Dames zijn outsider voor de titel komend WK. Afgelopen edities greep Oranje structureel net naast de medailles, zowel op het WK van 2018 als 2022 eindige Oranje op de zesde plaats. Afgelopen EK jaar gaven een aantal internationals aan studie of werk voorrang. Op het EK eindigde Oranje dan ook in de onderste regionen. Dit jaar is Oranje weer op volle oorlogssterkte en met resultaat. Op de in het voorjaar gespeelde ECA Cup behaalde Oranje de finale om daarin nipt van Duitsland te verliezen. Op het WK speelt Oranje in een stevige eerste ronde poule, met topfavoriet Frankrijk, Iran en Taiwan. Favoriet voor de eindzege is en blijft veelvoudig kampioen en titelverdediger Duitsland. Naast de wereldtitel gaat het in de Dames klasse ook om kwalificatie voor de Wereldspelen volgend jaar, eveneens in China. De top 6 van het WK zijn zeker voor deze Spelen.

In de Junioren klassen is Oranje bij de Dames O21 een van de favorieten. Het talentvolle team won vorig jaar verrassend de Europese titel. In het hol van de leeuw werd toen Duitsland verslagen. De selectie van vorig jaar is grotendeels gelijk gebleven en op de ECA Cup werd met een halve finale plaats weer een goed resultaat neergezet. Tegelijkertijd toont de vierde plaats die toen uiteindelijk werd behaald, gelijk het enorme concurrentieveld in de Dames O21 klasse. Spanje won de ECA Cup, Duitsland en Frankrijk maakten het podium compleet. Samen met de Britten en Nieuw-Zeeland vormen ze geduchte concurrenten voor de titel voor Oranje. In de eerste ronde speelt Oranje in een uitdagende poule met favorieten Duitsland en Frankrijk en de Aziatische landen, Maleisie, Taiwan en China.

In de Heren O21 klasse maakt een groot deel van Oranje zijn debuut. Na het wat teleurstellende resultaat vorig jaar op het EK, moesten de bondscoaches weer doorselecteren vanwege de bereikte leeftijdsgrens. Een mooie mix van spelers van Deventer en Helmvaarders (Helmond) zijn dit jaar aan het avontuur begonnen. Diverse oefentoernooien werden gespeeld en progressie als team op het hoogste niveau is duidelijk zichtbaar. Een achtste plaats in de strijd om de ECA Cup biedt perspectief op ook een goed resultaat op het WK. In de eerste ronde zit Oranje wel gelijk in een loodzware poule met de favoriete Britten en het doorgaans sterke Taiwan. De Australische junioren zijn terug na jaren niet te hebben meegedaan. Een positieve ontwikkeling bij dit voormalige topland.

Grote afwezige dit WK zijn de Oranje Heren. Ondanks diverse pogingen en de potentie van een talentvolle selectie, is het niet gelukt een representatief team af te vaardigen. Een zware teleurstelling voor de drievoudig wereldkampioen. De redenen zijn divers. Sommige spelers zijn verhinderd door praktische omstandigheden, zoals het simpelweg niet weg kunnen van werk. Onderliggend rommelt het al langer bij de Heren en is er onvoldoende vertrouwen voor een gedegen basis. Al in aanloop van de Wereldspelen in 2022 escaleerde dit in het opstappen van de toenmalige coaches. Sindsdien is het niet gelukt om een permanente invulling van de technische staf te realiseren wat de onrust verder vergrootte. Alle factoren bij elkaar opgeteld leiden tot het besluit om geen team af te vaardigen. Na het WK zal dan ook een nieuwe start moeten worden gemaakt met het team.

Meer weten?
Op de site van Canoe ICF staan alle nieuwsberichten en bulletins met relevante informatie over het WK: 2024 ICF CANOE POLO WORLD CHAMPIONSHIPS | ICF – Planet Canoe (canoeicf.com)

Op Oranje – kanopolo.nl vind je meer informatie over de diverse selecties en via Instagram zijn alle selecties en @Kanopolo_NL te volgen voor de meest actuele ontwikkelingen.

Tijdens het WK zal er live-stream zijn via het Youtube kanaal van de ICF: www.youtube.com/@PlanetCanoe

Categorieën: Nieuws