Kanopolo wordt al ruim dertig jaar in Nederland gespeeld en er zijn al veel kanoverenigingen die kanopolo beoefenen. Lijkt het jou ook te gek om deze combinatie van waterpolo en kanosport te spelen? Waar begin je dan?
Om te beginnen zoek je een kanovereniging bij jou in de buurt waar deze sport wordt beoefend. In Nederland zijn er zo’n 30 verenigingen die zowel op een beginnersniveau als op een hoog niveau spelen. Neem eens een kijkje bij een training en overleg met de trainer over de mogelijkheden om je als beginner aan te sluiten.
Zie Verenigingen voor een overzicht van alle clubs in NL
Train een keer mee, en bevalt het, dan is het tijd om de eerste investeringen te doen. Deze investeringen bestaan uit een helm, zwemvest en de juiste sportkleding. De kajak is vaak te lenen bij je vereniging, uiteraard kan je ervoor kiezen wel je eigen kajak aan te schaffen.
Waar kan je materiaal kopen? Check hier
Heb je eenmaal de slag te pakken, dan zie je dat je niveau omhoog gaat. Ook hier is jouw vereniging om je hierbij te helpen. Zij begeleiden je waar nodig en zoeken allerlei landelijke en internationale evenementen waar jij en je team aan mee kunnen doen.
Wie begint met kanopolo begint op een laag niveau, als jeugdspeler begin je binnen je eigen leeftijdsgroep. Binnen je niveau begin je je kwaliteiten te ontwikkelen en stijgt je niveau. Welke niveau’s kennen we binnen het kanopolo?
De Nederlandse Kampioenschappen kennen diverse niveaus waarin gespeeld wordt.
- Jeugdklasse (tot en met 14 en tot en met 18 jaar)
- Heren Hoofdklasse,
- Damesklasse,
- Heren 1e klasse,
- Heren 2e klasse,
- Heren 3e klasse,
Om te beginnen is er de jeugd klasse. Deze wordt zoveel mogelijk in leeftijdsgroepen opgedeeld om de competitie zo gelijkwaardig mogelijk te maken. De derde klasse is het laagste niveau, hier zitten veelal beginnende kanopoloers en recreatieve spelers. Vanuit de derde klasse promoveert je naar de tweede klasse. Vaak spelen hier de jeugdige talenten die het in zich hebben uiteindelijk door te stromen naar de hoogste klassen. Na de tweede klasse promoveer je naar de eerste klasse. Hier heb je de juiste kwaliteiten en is het niveau van snelheid, kracht en tactiek heel hoog. Na de eerste klasse heb je nog de Hoofdklasse. De winnaar van de Hoofdklasse is formeel Landskampioen. Hier kom ook je de Nederlandse selectiespelers tegen.
Wil je in de hoofdklasse terecht komen, dan moet je veel trainen en buitenlandse toernooien varen. Sinds 2014 heeft het NK ook een damesklasse. Aangezien het een relatief kleine sport is, spelen veel dames standaard mee in mix teams in de diverse herenklassen.
Naast de weekenden waarin het NK gespeeld wordt, organiseren diverse verenigingen in Nederland toernooien in diverse klassen. Van jeugdtoernooien tot internationale toptoernooien in Deventer en Helmond. Veel teams in Nederland gaan daarnaast vaak naar toernooien in België en Duitsland om hun niveau te verhogen of simpel omdat het heel leuk is om in het buitenland te spelen.