Gisteravond ontving het kanopoloteam van Deventer de Ir. Jan Loeff Penning, de hoogste teamonderscheiding van het Watersportverbond. Het team van de Deventer Kanovereniging (DKV) ontving de onderscheiding voor de unieke bijdrage die zij hebben geleverd in de ontwikkeling van de sport kanopolo en de topprestaties die zij hebben gerealiseerd op het water. Spelers Michiel Schreurs, Hagen Oligmüller, Erwin Roos, Bart Verkissen, Wouter Ottjes, Paul Snijders en Jeroen Dieperink hebben onder leiding van coach Martin van Arkens jarenlang de basis gevormd van het beste team ter wereld en wonnen alle prijzen denkbaar. Jeroen Dieperink werd nog eens extra in het zonnetje gezet; de drievoudig wereldkampioen ontving de Gouden Verbondspeld.

Deventer: game-changing canoepolo
Deventer heeft de sport kanopolo zowel in Nederland als wereldwijd radicaal veranderd. Waar tot begin van deze eeuw kanopolo een redelijk statisch spelletje was, waar vooral het verdedigen van de nul het belangrijkst was. Daar gooide Deventer de strategie helemaal op. Het maakte niet uit hoeveel de tegenstander scoorde, Deventer maakte er altijd eentje meer. Waar je als speler in het ‘oude’ spelletje nog ver kon komen met strategisch inzicht, een redelijke techniek en een goed schot, daar werd je in het tijdperk ‘Deventer’ weg gevaagd van het veld. Onder leiding van coach Martin van Arkens en spelers van het eerste uur Michiel Scheurs en Hagen Oligmuller trainde Deventer (vaak naast studie of werk) minimaal 20 uur in de week in de kano of het krachthonk. Perfecte technische beheersing over de kano werd gecombineerd met een keihard afgetraind lichaam. Pure powerplay. Deventer verliet de defensieve zoneverdediging die zo gebruikelijk was en ging vol het riskante man-tegen-man-gevecht aan. Altijd pressie spelen, altijd naar voren willen, altijd willen scoren. De tegenstander bij de strot grijpen en niet meer los laten.  Het spel van Deventer was bij vlagen adembenemend en verbluffend. Zelfs de kano werd tot in detail doorontwikkeld: speler Wouter Ottjes heeft inmiddels een goed lopend productiebedrijf ‘DPP’ en maakt nog steeds een van de meest toonaangevende kanopoloboten in de wereld. De filosofie van Deventer lokte talenten vanuit heel Nederland; o.a. Jeroen Dieperink, Wouter Ottjes, Bart Verkissen en Paul Snijders kwamen over uit respectievelijk Groningen, Haarlem, Alkmaar en Groningen naar Deventer. Ook topspelers uit Denemarken en België spelen regelmatig mee met Deventer, zo was Belgisch international Seppe Vermeiren jarenlang een van de vaste krachten van Deventer.

De prestaties waren er ook naar. In 1999 werd DKV voor het eerst landskampioen. Het doorbrak de jarenlange hegemonie van Rijnland Leiderdorp. Rijnland werd 12 jaar op rij kampioen, verloor haar titel dus in ’99 aan Deventer, won hem terug in 2000, maar daarna was het Deventer dat tot en met 2012 elk jaar landskampioen werd. De combinatie Deventer/Rijnland behaalde ook de eerste successen voor Oranje: op het WK in Brazilië haalde Oranje de finale om daarin te verliezen van Groot-Brittannië. Het was de opmaat voor meer. In 2002 verloor Oranje nog een keer de WK finale van de Britten, maar daarna was het Oranje boven. Een Europese titel werd gevolgd door de eerste wereldtitel in Japan in 2004. Deventer was inmiddels oppermachtig. Het team werd gecomplementeerd door spits Erwin Roos die overkwam van Rijnland. Men name in 2005 was de ploeg onverslaanbaar. In een historische finale van het Internationale toernooi van Seneffe in Belgie, werd Groot-Brittannië verpletterd, weggevaagd, weggespeeld en met 7-0 naar huis gestuurd. Oranje trok die lijn door naar de World Games in Duisburg. De eerste keer dat Kanopolo mee mocht doen met de World Games en Oranje won in het hol van de leeuw van de wereldtop en van thuisland Duitsland in de finale. Oranje Goud op de World Games! Deventer was van 2000 tot en met 2010 de drijvende kracht achter en basis van Oranje. In Europa werd geheerst met 8 eindoverwinningen op het EK van Clubteams. Min of meer de ‘Europacup’ van kanopolo. Deventer won in 2000, 2003, 2004, 2005, 2007, 2008, 2009 en 2010. Deventer won alle internationale toernooien meerdere keren op rij: Gottingen, Essen, Dikkebus, Seneffe, Ieper, Helmond en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Bij Oranje bleeft de Deventer basis ook succesvol: nog een wereldtitel in 2008 in Canada en het jaar daarvoor de Europese titel in Frankrijk. In 2009 vertoonde de Deventer machine de eerste scheurtjes: in de finale van de World Games werd verloren van Frankrijk. In 2010 eindigde een teleurstellend WK in een 7e plaats. De mannen van Deventer besloten te stoppen met Oranje en zijn sinds 2012 ook niet meer actief in de Nederlandse competitie.

Resumerend: 13 landstitels, 8 Europacups, 2 wereldtitels, 2 Europese kampioenschappen, 1 x goud en 1x zilver op de World Games en dan nog tientallen eindoverwinningen en podiumplaatsen op net zoveel internationale toernooien.

Hulde dus voor coach Martin, captain Michiel en spelers Erwin, Bart, Paul, Hagen, Jeroen en Wouter!

Jeroen Dieperink
In al dit geweld is er toch nog 1 man die apart vermeld moet worden. Want Jeroen Dieperink ging als enige Deventer speler na 2010 door met Oranje en behaalde het onmogelijk geachte: een 3e wereldtitel in 2012. Jeroen (JD voor intimi en de kanopolo-fans) was en is een absolute gigant in de kano. Op zijn 18e debuteerde hij al met een zilveren plak op het WK in Brazilië. JD scoorde nagenoeg altijd op beslissende momenten. Waaronder de winnende goal 7 seconden voor tijd in de WK finale van 2008 en de golden goal in de WK finale van 2012. Daarnaast ging hij na 2012 terug naar zijn oude club Groningen om daar ook nog drie landstitels te winnen. Wereldwijd is het aantal spelers die drie wereldtitels hebben gewonnen op 1 hand te tellen. JD behoort dus tot een zeer selectief gezelschap topsporters. Daarom besloot de Bond hem eren met de Gouden Verbondsspeld. Overigens een lastige keuze voor de Bond aangezien kanopolo een teamsport is en blijft, en spelers als Michiel Schreurs (in 2012 bondscoach van het gouden Oranje), Erwin Roos (15 landstitels met Rijnland, Deventer, Odysseus en het Britse St. Albans) en Wouter Ottjes (in 2014 voor een jaar weer teruggekomen in Oranje na een slopend ziekbed) zeker niet onvermeld mogen blijven.

 

Foto: Jeroen Dieperink in actie

 

Foto: de Deventer selectie na het winnen van de 13e landstitel in 2012. Van links naar rechts: Belgisch international Seppe Vermeiren, Hagen Oligmuller, Jeroen Dieperink. Michiel Schreurs, Paul Snijders, Wouter Ottjes

 

Foto: Wouter Ottjes in actie

Foto: Michiel Schreurs van 2011 tot en met 2014 bondscoach van Oranje

Foto: Hagen Oligmuller in Oranje

Categorieën: Nieuws