Deze zomer stond het kanopolo in het teken van de twee grootste sportevents die de sport kent. In Birmingham, Verenigde Staten, werd in juli de World Games, of Wereldspelen, georganiseerd. Oranje had zich eerder voor zowel de Heren- als Damesklasse gekwalificeerd. Om vervolgens vier weken later de Wereldkampioenschappen Kanopolo in Frankrijk te moeten spelen. Daar kwamen niet alleen de senioren teams, maar ook de junioren (onder 21 jaar) in actie. Zowel op de Wereldspelen als op het WK kon Oranje lang mee met de top, om aan het einde in de subtop te eindigen. Een verslag.
Wereldspelen
Waar: Birmingham, Alabama, Verenigde Staten
Wanneer: 7-17 juli 2022
Wie: Oranje Heren en Dames
De Wereldspelen worden elke vier jaar georganiseerd en staan open voor niet-Olympische sporten. Kanopolo staat sinds 2005 op de agenda. In dat jaar won Oranje bij de Heren de gouden medaille. In 2009 verloor Oranje de finale op de Wereldspelen in Taiwan. In 2013 greep Oranje net naast de medailles met een vierde plaats, om in 2017 bij de Heren niet te kwalificeren. Toen debuteerde de Oranje Dames op de Wereldspelen, eveneens met een vierde plaats. Voor de editie in de VS hadden beide Oranje selecties, zowel Heren als Dames, zich geplaatst door in de top 8 te eindigen van het WK in Canada van 2018.
Bij de Heren zat Oranje in de eerste ronde in een poule met Italië, Spanje en Taiwan. Aangezien alle teams door zouden gaan naar de kwartfinales, dienden deze wedstrijden puur voor het bepalen van de tegenstander in die kwartfinales. Hoe hoger je eindigt, hoe groter de kans dat je topfavorieten als Frankrijk en Duitsland uit de andere poule zou mislopen. Bij de Dames een gelijke opzet met tegenstanders Groot-Brittannië, Italië en Singapore. Oranje Dames startte uitstekend aan het toernooi met een klinkende 5-0 overwinning op de Britten. Een stuk moeizamer ging het tegen het stugge Singapore, maar gewonnen werd er wel (4-3). Alleen Italie bleek te sterk en een 5-2 nederlaag leidde tot een 2e plaats en een kwartfinale tegen Nieuw-Zeeland. Bij de Heren een valse start. Italie won overtuigend van onze mannen met 7-1. De afgelopen jaren wist Oranje niet te winnen van het ijzersterke Italiaanse team en ook nu waren de Italianen een maatje te groot. Gelukkig revancheerde Oranje zich in de volgende wedstrijd met een klinkende overwinning op Taiwan (8-2). Tegen Spanje gingen alle remmen los en in een thriller van een wedstrijd trok Oranje helaas aan het kortste eind (6-5 nederlaag). Oranje als derde in de poule door naar de kwartfinales tegen Duitsland.
Nu was Duitsland bij de Heren de absolute favoriet – titelverdediger en huidig Europees kampioen en wereldkampioen. De Duitsers kende een wat moeizaam voorjaar, waarin onder andere de finale van de ECA Cup werd verloren en ook de Wereldspelen begonnen ze moeizaam met een nederlaag tegen Frankrijk. Als tweede in de poule door om in de daarop volgende beslissingswedstrijden iedereen van het veld te vegen. Zo ook Nederland. Oranje verloor kansloos met 5-0. Was Oranje dan zo slecht? Zeker niet, Duitsland was zo goed. Want ook Italië moest er in de halve finales aan geloven (2-1) en in de finale werd Frankrijk verplettert (6-1). Duitsland prolongeert daarmee zijn titel en verovert voor de derde keer op rij goud.
Ook bij de Dames was Duitsland op stoom geraakt, om pas in de finale kopje onder te gaan tegen Frankrijk. Oranje moest helaas in de kwartfinales haar meerdere erkennen in Nieuw-Zeeland. Zoals zo vaak tegen de ‘kiwi’s’ ging het gelijk op tussen beide teams, maar wist Nieuw-Zeeland aan het einde net 1 goal meer te maken. Een 5-4 nederlaag leidde tot de uitschakeling van Oranje. Nieuw-Zeeland verloor op haar beurt de halve finale van Frankrijk (3-1) en de Fransen lieten ook Duitsland geen kans in de finale (3-0). Frankrijk won hier door voor het eerst goud op de Wereldspelen.
Na de uitschakeling speelde Oranje nog om de eindranking te bepalen. Beide teams eindigden uiteindelijk als vijfde. De Heren versloegen de Verenigde Staten (8-2) en Taiwan (4-3). De Dames versloegen Groot-Brittannië (5-4) en Singapore (4-1). Een knappe prestatie van onze teams, maar uiteindelijk niet waar ze voor gekomen waren.
— verslag gaat verder na de foto —
Wereldkampioenschappen Kanopolo
Waar: St. Omer, Frankrijk
Wanneer: 16 tot en met 21 augustus
Wie: Oranje Heren, Dames, Dames Onder 21 jaar en Heren Onder 21 jaar
Het WK Kanopolo wordt normaal gesproken om de twee jaar georganiseerd. Door Corona ging het WK in Rome in 2020 niet door, waardoor het WK in St. Omer het eerste mondiale kampioenschap is sinds 2018. Bij de Heren zat Oranje in de eerste ronde in een poule met topland Nieuw-Zeeland en middenmotors Oostenrijk en Maleisië, de beste twee gaan door naar de volgende ronde. Bij de Dames ook drie tegenstanders, waarbij de beste drie doorgaan naar de volgende ronde: Europees kampioen en World Games winnaar Frankrijk, middenmotor Japan en laagvlieger Verenigde Staten. Bij Jong Oranje in de Heren 021 klasse vier tegenstanders – titelverdediger Groot-Brittannië, België, Taiwan en Argentinië, ook hier gaan de beste drie door. Jong Oranje won vorig jaar nog brons op het EK, maar van dat team is het leeuwendeel vanwege de leeftijd noodgedwongen gestopt. Zo start dit WK met een jong, grotendeels nieuw team van wie niet direct een podiumplaats verwacht mag worden. De Dames O21 zitten in de eerste ronde in 1 grote poule met alle teams waarvan de beste vier direct doorgaan naar de halve finales. Onze junioren dames wisten in juli nog op het sterk bezette internationale toernooi van Belfast de halve finales te halen en een bronzen plak te veroveren. Dus voor dit WK zijn de verwachtingen hoog gespannen, zouden onze meiden voor het eerst een podium halen op het WK?
Bij de Dames ging Oranje furieus van start met een klinkende overwinning op Japan (6-1) en ook de Verenigde Staten moesten er aan geloven(9-3). Resteerde de kraker tegen Frankrijk om de 1e plek in de poule. Beide teams gingen gelijk op in een gelijkwaardige wedstrijd die dan ook gelijk eindigden (3-3). Oranje als 2e door in de poule naar een 2e ronde poule met serieuze tegenstand: Zwitserland, Groot-Brittannië, Italië, Nieuw-Zeeland en Taiwan en de beste twee gaan naar de halve finales. Oranje startte moeizaam tegen de Britten met een 2-2 gelijkspel, nooit gunstig in een poule. Vervolgens stuntte Nederland tegen aartsrivaal Italie. De afgelopen jaren verloor Oranje te vaak beslissende wedstrijden tegen de Italianen, dit keer won Oranje in een kraker met 4-3. Helaas niet genoeg voor de halve finales. De volgende ochtend ging het alsnog mis tegen Nieuw-Zeeland (4-1). Overwinningen op Taiwan en Zwitersland mochten niet meer baten, Oranje uitgeschakeld en Nieuw-Zeeland en Italië gaan door. Uiteindelijk eindigde Oranje als zesde in de eindranking.
Bij de Heren eveneens een uitstekende start met een 9-3 overwinning op Maleisië en ruime overwinningen op Nieuw-Zeeland (5-0) en Oostenrijk (8-2). Het echte werk begon daarna pas in de tweede ronde poule, met ook hier vijf tegenstanders waarvan de beste twee door gaan. De eerste wedstrijd was tegen het stugge Zwitserland, een ploeg dat niet van je kan winnen maar waar je wel van kan verliezen… Het resulteerde in een 4-3 overwinning en een goed begin van de tweede ronde. De echte testcase was de volgende wedstrijd – tegen titelverdediger Duitsland om 8u ’s ochtends. Een kraker van een wedstrijd die lang gelijk opging, maar waarin Duitsland toonde de meest effectieve te zijn van de twee. Oranje verloor met 5-2, een valse start van de poule. Vervolgens speelde Oranje bij vlagen uitstekend kanopolo in de andere wedstrijden, maar wist dit niet altijd in doelpunten en dus overwinningen uit te drukken. Zowel tegen Spanje (2-2), Polen (3-3) als Denemarken (1-1) een gelijkspel en Oranje uitgeschakeld voor de halve finales. De pijp bij Oranje was toen echt leeg en in de eindranking eindigde de Heren als achtste. Teleurstellend na een verder goed verlopen toernooi.
Bij de Dames O21 hielden onze junioren lang uitzicht op een plek in de halve finales. Onder andere Italië werd verslagen (4-3) en van favorieten als Groot-Brittannië (1-2) en Frankrijk (4-5) werd nipt verloren. Uiteindelijk was de laatste poulewedstrijd tegen Spanje beslissend voor wel of niet een plek in de halve finale. Een wedstrijd die lang gelijk opging, maar waarin Spanje een stuk effectiever met de kansen omging. Spanje wint met 3-1 en Oranje uitgeschakeld om uiteindelijk als zesde te eindigen in de eindranking. Ook bij de Heren O21 weinig succes. Het nog jonge team kon in de eerste ronde geen potten breken tegen de doorgaans een stuk oudere en meer ervaren tegenstanders. Oranje speelde goed, maar kon niet voorkomen dat er nederlagen geleden werden tegen Belgie (2-5), Taiwan (2-6) en Groot-Brittannië (3-6). Oranje uitgeschakeld in de eerste ronde wat betekent dat ze nog max voor een dertiende plaats in de eindranking konden gaan. Iets wat ze ook bijna lukte. Knappe overwinningen op onder andere Zuid-Afrika en Argentinië, leidde uiteindelijk tot een beslissingswedstrijd tegen Tjechie die helaas in de verlenging met golden goal werd verloren. Oranje veertiende bij de Heren O21 jaar.
Ondertussen won Duitsland bij zowel de Heren als de Dames de wereldtitel. In de juniorenklasse won Spanje de wereldtitel bij de Heren O21 jaar en Nieuw-Zeeland bij de Dames O21 jaar.